ЕС одобри споразумение с Великобритания за риболова

Европейският съвет одобри споразумение между ЕС и Обединеното кралство относно възможностите за риболов. Това се казва в изявление на Европейския съвет, цитирано от ТАСС.

„Днес Европейският съвет одобри споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство относно възможностите за риболов за 2021 г. и за дълбоководните запаси за 2021 и 2022 г.“, се казва в съобщението.

В същото време се посочва, че документът е резултат от няколко кръга консултации между ЕС и Обединеното кралство, проведени през последните пет месеца.

Това споразумение, както беше отбелязано в Европейския съвет, осигурява устойчиво управление на морските ресурси и гарантира стабилност за двете страни в областта на риболова. Освен това създава основа за бъдещи преговори с Обединеното кралство относно възможностите за риболов. След като бъде одобрено от Европейския съвет, споразумението ще бъде включено в законодателството на ЕС. Предвижда се също така да се създаде специален комитет по рибарството, който да завърши някои нерешени въпроси, включително обмена на квоти.

Преговорите между Лондон и Брюксел относно условията на това търговско споразумение бяха спрени за няколко месеца. Основните разногласия между страните бяха породени от риболовния режим: Великобритания искаше да запази суверенитета си върху редица риболовни зони, Европа се стреми да запази правото на промишлен риболов в тези зони за рибарите от няколко държави в ЕС. Страните успяха да постигнат компромис: през следващите пет години и половина правилата за риболов ще останат непроменени, след което ще започне поетапно намаляване на квотите за достъп на риболовния флот на ЕС до икономическата зона на Обединеното кралство. /БГНЕС, ТАСС