ЕС: Ограниченията за COVID-19 на обществени места да останат

Ограниченията заради коронавируса на обществени места в страните от ЕС засега трябва да бъдат запазени, заяви говорител на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) пред РИА Новости.

"Страните с добри епидемиологични условия и прогрес в употребата на ваксини от приоритетните групи могат да обмислят адаптиране и постепенно премахване на нефармацевтичната си намеса (NPI) след внимателна оценка на ситуацията на място", каза той за ограничения в социалния и икономическия живот на ЕС.

"NPI трябва да се поддържа на обществени места и при големи тълпи, независимо от ваксинационния статус на хората", отбеляза той.

В някои ситуации на пътуване тестването за коронавирус и изискванията за карантина могат да бъдат отменени или коригирани за напълно ваксинирани лица, каза източникът.

Времето за формиране на колективен имунитет от коронавируса в Европейския съюз все още не може да бъде посочено, каза представителят на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Говорителят на ECDC отбеляза, че продължителността на защитата на човек с ваксина срещу коронавирус все още не е ясна, по-специално поради появата на нови щамове от него. Освен това страните от Европейския съюз и ЕИП са много различни помежду си по отношение на обхвата на ваксинацията и епидемиологичната ситуация.

„Поради описаните по-горе фактори е невъзможно да се оцени кога може да се постигне така наречения стаден имунитет в ЕС“, каза говорителят на центъра, чиито функции включват наблюдение, епидемиологични изследвания, научни консултации и образование в областта на общественото здраве. /БГНЕС