ЕС: Опасността от "Ислямска държава" в Европа значително намалява

"Ислямска държава" вече не разполага с капацитет за изпращане на терористи на европейска почва благодарение на действията, предприети от международната коалиция", каза анти-терористичният координатор на ЕС Де Керхов за "Льо Монд".

Той обаче предупреди, че "заплахата като цяло остава" включително чрез "изолирани участници, без пряка връзка с организацията". Де Керхов предупреди по-специално срещу увеличаването на екстремистката сила в части от Африка, заявявайки, че е "от съществено значение да се предотврати появата на този континент на нов "халифат", който би могъл да застраши Европа."

"Европа значително намали уязвимостта си, но все още има несигурност", каза Де Керхов за френския вестник.

Той отбеляза, че сътрудничеството между националните разузнавателни служби е "значително" се е увеличило от терористичната атака през 2015 г. срещу френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо", в която загинаха 12 души.

Европейският координатор за борбата срещу тероризма Жил де Керхов, който трябва да се пенсионира в края на август, заяви, че няма план за създаване на европейска версия на Американската централна разузнавателна агенция, защото "не сме решили каква ще бъде ползата за Европа в тази област, или целта на такова тяло." Но той вижда Европол - правоприлагащата агенция на ЕС - да играе по-важна роля в бъдеще.

"Европол ще се подобри в събирането на дигитална информация и сега играе решаваща роля в съдебните разследвания по тероризма", каза той.

Дипломатът добави, че десните движения също са заплаха, и в някои страни от ЕС, включително Германия, те се считат за тревожни като джихадизма.

"Въпреки че все още виждам джихадизма като основна заплаха, трябва да внимаваме", каза той, посочвайки интернет връзките между различни десни групи. /БГНЕС