ЕС откри нередности със средствата за земеделие в Албания

Европейският съюз предупреди албанското правителство, че бъдещото финансиране на страната кандидатка е тясно свързано с необходимите действия, които трябва да бъдат предприети от Тирана за защита на финансовите интереси на данъкоплатците в ЕС.

Службата на ЕС за борба с измамите OLAF e открила нередности в разпределянето на парични средства, които са предназначени за фермерите в страната, съобщи "Албениън пост".

БГНЕС припомня, че в докладът за напредъка на Европейския съюз за Албания, публикуван на 8 ноември, също се говори за разследванията във връзка с обвиненията за злоупотреби със средства от IPARD в селскостопанския сектор. „Албания трябва да подобри сътрудничеството си с Европейската комисия за разследвания. През 2022 г. тя докладва 71 случая на съмнения за нередности и измами в програмите IPA и IPARD. Въпреки че сътрудничеството при разследването се е подобрило, Албания трябва да увеличи усилията си за развиване на солидни резултати в сътрудничеството при разследването. Това, според доклада, също предоставя ефективна оперативна помощ на следователите от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), „така че те да могат напълно да делегират своите задължения при извършване на проверка на място в съответствие с Регламента на ЕС“. /БГНЕС