ЕС отпуска 347 млн. евро на Албания и Черна гора за железопътната инфраструктура

Европейската комисия е одобрила съответно 120,5 млн. и 226,5 млн. евро за железопътни проекти в Албания и Черна гора.


Въпросното финансиране е част от инвестиционен пакет в размер на 680 млн. евро в областта на железопътния транспорт и възобновяемата енергия в Западните Балкани.

В Албания финансирането ще бъде използвано за реконструкцията на 33,5-километровата линия между Дурас и Рогожина, която ще бъде завършена през 2028 г.

Работата ще включва електрификация, както и системи за сигнализация и телекомуникации, съобщи "Албенинън пост".

По този начин линията със стандартно междурелсие е част от Паневропейски коридор 8, който свързва Южна Италия с Черно море.

Линията е построена в края на 40-те години на миналия век, но през последните 25 години не е извършвана почти никаква поддръжка, което принуждава влаковете да се движат с ниска скорост.

Междувременно в Черна гора ще бъдат извършени ремонти и подобрения на железопътната линия между Тиват и Голубовци.

Тази линия е част от железопътната линия, свързваща черногорското крайбрежие с Връбница в Централна Сърбия, която се счита за най-важната линия в Черна гора.

Работата, която се очаква да приключи през 2029 г., е част от плановете за разширяване на основната мрежа на TEN-T в Западните Балкани.

И двата проекта са включени в шестия финансов пакет на Икономическия и инвестиционен план на Европейския съюз за региона.

Последният ще включва инвестиции на обща стойност 16,6 млрд. евро и има за цел да проправи пътя на страните към ЕС.

"Докато продължаваме да работим заедно по присъединяването, трябва да предприемем решителни действия, за да приближим Западните Балкани към нашата икономика", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

"Заедно полагаме основите на устойчив растеж и по-тясна интеграция, като още веднъж демонстрираме твърдия си ангажимент към просперитета на региона и пътя му към членство в ЕС", добави тя. /БГНЕС