ЕС планира 1,5 млрд. евро помощ месечно за Украйна през 2023 г.

Европейската комисия работи по начин, по който да предостави на Украйна бюджетна подкрепа в размер на около 1,5 млрд. евро на месец през следващата година, съобщи „Политико“, позовавайки се на свои източници.

През май ЕС обеща 9 млрд. евро за т.нар. макрофинансова помощ за Украйна, но от тях само 6 млрд. евро получиха подкрепата на страните от ЕС. До момента са изплатени само 1 млрд. евро. Все още се обсъжда как да бъдат предоставени останалите 3 млрд. евро.

"Предоставянето на краткосрочни облекчения в рамките на макрофинансовата помощ за Украйна досега се извършваше ad hoc", заяви комисарят на ЕС по въпросите на бюджета Йоханес Хан.

"С оглед на продължаващата нужда от помощ може да се обмисли по-структурно решение за по-висока степен на предвидимост и аз работя усилено с [държавите от ЕС по начин], който да ни позволи да имаме по-структурирана, предвидима и автоматизирана подкрепа поне за следващата година", добави Хан.

Според изчисления на Киев дефицита в бюджета на страната ще бъде около 3,5 млрд. долара на месец през следващата година. САЩ обещаха да покриват 1,5 млрд. долара на месец, но поискаха от съюзниците си да предоставят също подкрепа.

ЕК обсъжда с финансовите министерства на ЕС как може да бъде оказана подкрепа. Общата сума все още се обсъждат, допълниха източниците. Детайлите по отношения каква част от нея ще бъдат безвъзмездни средства или заеми също се обсъжда.

Предложенията могат да бъдат представени още през следващата седмица или преди конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин на 25 октомври. /БГНЕС