ЕС планира по-добра защита на технологиите си от чуждо шпиониране

Европейският съюз обяви планове за по-добра защита на своите авангардни технологии от чуждестранно шпиониране, което може да застраши икономиката и сигурността му, след многократните предупреждения, че блокът трябва да преосмисли рисковете в отношенията си с Китай.

"В момента технологиите са в центъра на геополитическата конкуренция и ЕС иска да бъде играч, а не площадка за игра", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

За да защити по-добре своя относително отворен пазар, Европейската комисия иска от държавите членки незабавно да извършат оценки на риска в най-чувствителните си отрасли, включително в областта на съвременните полупроводникови технологии, изкуствения интелект, квантовите и биотехнологиите.

Счита се, че те "с голяма вероятност те пораждат най-чувствителните и непосредствени рискове, свързани с технологичната сигурност и изтичането на технологии" и подлежат на най-високо ниво на защита.

Въпреки че Европейската комисия се въздържа да стовари тежестта върху някоя конкретна държава, самият ЕС неведнъж е заявявал, че трябва да бъде по-добре подготвен да разработи мерки за защита на търговията и инвестициите, които Китай може да използва за собствените си цели в областта на сигурността и военното дело.

"Китай наистина е голям слон в най-общ план, но в нашата препоръка ние сме агностични по отношение на страните", каза Йоурова.

Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар на ЕС, заяви, че мерките ще достигнат далеч отвъд Пекин.

"Искаме да премахнем риска, но не само с Китай, с всички, включително известно време, ако е необходимо, с някои от нашите съмишленици", каза той.

Как оценките на риска ще бъдат последвани от мерки, не беше напълно ясно.

Мерките са последният пример за борбата, която 27-те държави водят при определянето на отношенията си с Пекин. ЕС заяви, че въпреки понякога фундаменталните различия по отношение на правата на човека и държавното участие в икономиката, няма вариант за пълно разтрогване на отношенията с такава суперсила.

Ето защо ЕС се стреми да се съсредоточи върху намаляване на риска в отношенията и по-добра защита на жизненоважните си икономически сектори от неправомерна намеса./БГНЕС