ЕС планира субсидии за зелени технологии

Европейският съюз планира нови субсидии за насърчаване на екологичните технологии и противодействие американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA), заяви комисарят по вътрешния пазар на блока.

Американският Закон за намаляване на инфлацията (IRA) съдържа около 370 млрд. долара субсидии за зелена енергия, както и данъчни облекчения за произведени в САЩ електрически автомобили и батерии.

Европейските държави са разтревожени от тази политика, която предоставя предимства на купувачите на произведени в САЩ електрически автомобили, като твърдят, че тя е дискриминационна.

"Трябва да реагираме, не можем да стоим на едно място", заяви европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон на бизнес форум в Мадрид.

Бившият френски министър на икономиката заяви, че "работи усилено, за да предложи на нашата индустриална екосистема нещо, което би могло да бъде сравнимо" с плана на САЩ.

"Ще предложим нещо много бързо", каза той.

Сред разпоредбите на IRA са данъчни облекчения за електрически превозни средства - до 7500 долара за нови покупки - които ще се прилагат само ако продуктът е сглобен в САЩ и по-голямата част от компонентите са доставени от страната или от партньор в свободната търговия. /БГНЕС, АФП