ЕС постигна съгласие за либерализиране на визовия режим за Косово

Посланиците на държавите- членки на Европейския съюз одобриха мандата за преговори на Съвета на ЕС за регламент за безвизово пътуване за притежателите на паспорти, издадени от Косово.

В съответствие с одобрения мандат председателството ще започне преговори с Европейския парламент, се казва в съобщение за медиите, разпространено от ЕС.

Ян Липавски, министър на външните работи на Чехия

Министърът на външните работи на Чешката република Ян Липавски заяви, че отмяната на визите се осъществява благодарение на усилията на Косово за засилване на граничния контрол, управлението на миграцията и сигурността.

Той изрази надежда, че това добро сътрудничество в бъдеще само ще се засили.

"Днес направихме важна стъпка към безвизово пътуване за гражданите на Косово и сега се надяваме скоро да постигнем споразумение с Европейския парламент, за да превърнем обещанието в реалност", заяви ръководителят на чешката дипломация Ян Липавски.

Съгласно одобрения мандат, отпадането на визите ще бъде въведено от датата на започване на функционирането на Европейската система за информация и разрешаване на пътувания (ETIAS) и при всички случаи не по-късно от 1 януари 2024 г.

Европейският съюз насърчава системата ETIAS да започне да функционира до ноември следващата година, а в този случай не бива да се чака януари 2024 г., тъй като визовата либерализация влиза в сила заедно с ETIAS. /БГНЕС

Брюксел / Белгия