ЕС постигна споразумение за таван на цената на газа от 180 евро/MWh

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха споразумение за определяне на таван на цените на природния газ в блока, съобщиха официални лица, като министърът на Малта заяви, че прагът е 180 евро за мегаватчас.

"Говорим за ценови таван, определен на 180 евро", заяви министърът на енергетиката на Малта Мириам Дали. "Не беше лесно да се постигне това."

Споразумението отключва други мерки за смекчаване на енергийната криза, пред която е изправена Европа вследствие на войната на Русия в Украйна, включително съвместни покупки на газ и бъдещ нов бенчмарк за ценообразуване на газа.

Споразумението сложи край на четиримесечните спорове между държавите-членки.

Единият лагер искаше спешно да намали цените на газа, като ограничи размера на цената на газа, използван за производство на електроенергия.

Другата страна, водена от Германия, се опасяваше от твърде лесно задействане на ценовия таван, което би могло да отблъсне доставките на втечнен природен газ (LNG) за по-доходоносните пазари в Азия.

В крайна сметка Германия гласува в подкрепа на 180 евро, което е значително по-ниско от първоначално предложената от Европейската комисия граница от 275 евро, съобщи дипломат от ЕС.

Европейската референтна цена на природния газ, доставян по тръбопроводи, се търгуваше за малко под 112 евро за мегаватчас. През лятото тя за кратко време се покачи до близо 340 евро за мегаватчас.

"Успяхме да постигнем много важно споразумение за тавана на цената на природния газ", заяви чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, който председателстваше срещата в рамките на председателството на страната му на ЕС.

"По този начин Европа ще разполага с пакет от мерки, които ще ѝ помогнат да се подготви за следващата зима и да защити гражданите и предприятията от екстремни колебания в цените."

Не стана ясно веднага какви условия са свързани с договореното ограничение.

Комисията предположи, че то може да бъде задействано само ако праговата цена е била нарушена в продължение на две последователни седмици, а след това само ако цената на втечнения природен газ е останала над определено ниво през по-голямата част от същия период.

"Не е лесно да се разбере крайното му въздействие, като се имат предвид всички включени предпазни мерки", написа в Туитър Симон Талиапиетра, експерт в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел, който анализира енергийните въпроси на ЕС.

"Това не е сребърен куршум", предупреди той, като заяви, че страните от ЕС все още трябва да намалят общественото и бизнес търсенето на енергия, задвижвана с газ, и да се съсредоточат повече върху прехода към по-екологични източници. /БГНЕС, АФП