ЕС предлага 8-и пакет от "остри" санкции срещу Русия

ЕС предложи днес нов пакет от "остри санкции" срещу Русия заради "ескалацията" на войната в Украйна, включително и ограничаване на цените на нефта.

"Миналата седмица Русия ескалира нахлуването в Украйна до ново ниво. Фалшивите референдуми, организирани в териториите, които Русия е окупирала, са незаконен опит за заграбване на земя и за промяна на международните граници със сила", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел. Тя беше придружена от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Частичната мобилизация и заплахата на Владимир Путин да използва ядрени оръжия са по-нататъшни стъпки по пътя на ескалацията, каза тя и добави, че "ние сме решени да накараме Кремъл да плати за тази нова ескалация".

Осмият пакет от санкции включва нови списъци на физически лица и допълнителни ограничения върху търговията, като например забрана за внос на руски продукти на годишна стойност 7 млрд. евро и забрана за износ на продукти на авиационната и химическата промишленост, каза Фон дер Лайен.

"Тези нови забрани за износ допълнително ще отслабят икономическата база на Русия и ще капацитета ѝ за модернизация", добави тя.

В проекта се предлагат и допълнителни забрани за предоставяне на европейски услуги в Русия, както и забрана за участие на граждани на ЕС в управителните органи на руски държавни предприятия.

"Русия не бива да се възползва от европейските знания и опит", заяви Фон дер Лайен.

Според нея, новият пакет поставя също така "правната основа" за ограничаване на цените на руския нефт за трети страни, договорено по-рано от държавите от Г-7.

Тя заяви, че въпреки че от 5 декември ЕС е забранил вноса на руски суров петрол по море в ЕС, някои развиващи се държави все още се нуждаят от доставки на руски петрол на ниски цени. "Този таван ще спомогне за намаляване на приходите на Русия и за запазване на стабилността на световните енергийни пазари", заяви председателят на Европейската комисия.

Борел обясни, че блокът ще добави нови позиции в списъка си с индивидуални санкции, насочени към онези, които са отговорни за мобилизацията на над 300 000 руски граждани, както и за организирането на референдуми в украинските области Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

В списъка ще бъдат включени "марионетните руски власти" в четирите украински региона, както и високопоставени служители на руското министерство на отбраната, заяви Борел.

Санкциите ще засегнат и "онези, които подкрепят руските въоръжени сили, като предоставят армейско оборудване и оръжия, включително ракети и изтребители, или участват в набирането на тези 300 000 души", добави той.

От началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари санкциите на ЕС са насочени, наред с другото, срещу руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, забраниха вноса на руско злато, петрол и въглища и износа на луксозни стоки и високотехнологични технологии, както и изключиха руските и беларуските банки от международната платежна система SWIFT. /БГНЕС, Анадолска агенция

Брюксел / Белгия