ЕС предлага съвместна киберзащита срещу руските хакерски атаки

Европейската комисия предложи нова политика на ЕС за киберотбрана, която да помогне на държавите в съюза да работят по-добре заедно.

В нов документ ЕК и службата за външни работи призовават правителствата да създадат структури за координиране на политиките в областта на киберотбраната.

Подобни структури са Координационен център за киберотбрана на ЕС, Конференция на киберкомандващите на ЕС, мрежа от военни екипи за реагиране при компютърни инциденти (milCERT) и съвместни учения, предаде „Политико“.

"Средата за сигурност в Европа се промени драматично", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи.

"Трябва да адаптираме отбранителните си политики към тази нова среда."

Политиката за киберотбрана е част от по-широк пакет за сигурност и отбрана. Той включва и мерки за подобряване на военната мобилност на Европа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова за инвестиране на повече средства и организация в киберзащитата на съюзниците, предаде Анадолската агенция.

В реч на конференция на НАТО в Италия Столтенберг заяви: "Тази година евроатлантическата сигурност беше разтърсена от войната на (руския) президент (Владимир) Путин срещу демократична и суверенна Украйна."

"Част от агресията на Русия е невидима война в киберпространството ... Киберпространството е постоянно оспорвано пространство. А границата между мира, кризата и конфликта е размита", каза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО заяви, че кибератаките могат да задействат член 5 на НАТО, който гласи, че атаката срещу един съюзник е атака срещу всички.

"Заплахата от киберпространството е реална и тя нараства. Ето защо нашето обещание за киберзащита е толкова важно", каза той.

"Затова призовавам съюзниците да се ангажират отново с киберотбрана. С повече инвестиции. Повече експертни познания. И засилено сътрудничество. Това е жизненоважна част от нашата колективна отбрана. И всички ние сме заедно в това", добави той. /БГНЕС

Брюксел / Белгия