ЕС предоставя допълнителни 2 млрд. евро за финансиране на оръжейни доставки за Украйна

Европейският съюз одобри увеличение с 2 млрд. евро на бюджета на Европейския механизъм за мир, който се използва за финансиране на военни доставки за Украйна от ЕС. Това се посочва в изявление, публикувано в Twitter на страницата на шведското председателство на Съвета на ЕС.

"Днес посланиците на ЕС одобриха допълнителни 2 млрд. евро за Европейския фонд за мир. Това решение изпраща ясен сигнал за продължаващия ангажимент на ЕС за военна подкрепа на Украйна и други партньори", се казва в текста.

ЕС вече отпусна 3,6 млрд. евро от Европейския фонд за мир през 2022 г., за да плати за доставките на оръжие за Украйна.

От 24 февруари насам Европейският съюз е превел на Украйна финансова помощ в размер на 49 млрд. евро, от които военната помощ възлиза на 3,6 млрд. евро. Европейският съюз отпусна 45 млн. евро от Европейския фонд за мир за обучение на украинските военни в Полша От началото на войната ЕС е изпратил на Украйна 325 танка, 200 многоцелеви ракетни установки и над 1000 безпилотни летателни апарата.

Европейският инструмент за мир е създаден през 2021 г. за финансиране на военни и отбранителни дейности с цел предотвратяване на военни конфликти в други държави. Преди войната в Украйна средствата от фонда никога не са били използвани за закупуване на оръжия. /БГНЕС