ЕС предприе стъпки за регулиране на пазара на криптовалута

Съветът на Европейския съюз прие позиция по две предложения - Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA - Markets in Crypto Assets) и Закона за цифровата оперативна устойчивост (DORA - Digital Operational Resilience Act), които са част от много обсъждания пакет за цифрово финансиране на Европейския съюз. Благодарение на това Съветът си даде мандат за участие в тристранни преговори с Европейската комисия и Европейския парламент.

Чрез предложението за MiCA Брюксел иска да създаде регулаторна рамка за криптактивите, която да насърчи иновациите и да използва техния потенциал по начин, който запазва финансовата стабилност и защитава интересите на инвеститорите, съобщава сайтът „Cryptonews“.

Наблюдатели предупредиха, че предложението може да затрудни навлизането на малките играчи на криптопазара на Европейския съюз. Други въпроси, които предизвикват безпокойство, са свързани с предложеното изискване за регулаторно разрешение за стейбълкойни (нов клас криптовалута, която се опитва да предложи ценова стабилност, обезпечена от реално съществуващ резервен актив –бел. ред.) и забраната за лихва върху фиатно обвързани стейбълкойни.

Второто предложение - DORA, е предназначено да създаде регулаторна рамка за покриване на дигиталната оперативна устойчивост, като гарантира, че компаниите могат да издържат на всички видове смущения и заплахи, свързани с информационните и комуникационните технологии (ИКТ), в опит да предотвратят и смекчат кибератаките, се казва в изявление.

„Дигиталните финанси са все по-важна част от икономическия пейзаж на Европа. От съществено значение е да се създаде стимулираща среда за иновативния бизнес, като същевременно се смекчат рисковете за инвеститорите и потребителите. Мисля, че днешното споразумение постига правилния баланс между последните“, каза министърът на финансите на Словения Андрей Ширчел.

„И двата въпроса са приоритет за председателството и се надяваме на бързо споразумение с Европейския парламент по тези предложения“, допълни той.

Съветът и Европейският парламент и Комисията ще проведат заседания в тристранен формат, които може да завършат с временно споразумение.

То трябва да бъде официално одобрено от всяка от трите институции, включително и чрез гласуване в пленарна зала. /БГНЕС