ЕС прие 12-ия пакет икономически санкции срещу Русия

Съветът на ЕС прие дванадесети пакет от икономически и индивидуални ограничителни мерки с оглед на продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна. Тези мерки нанасят допълнителен удар върху способността на Путин да води война, като са насочени към сектори с висока стойност в руската икономика и затрудняват заобикалянето на санкциите на ЕС, предаде пресслужбата на блока.


„С този 12-и пакет ние предлагаме солиден набор от нови списъци и икономически мерки, които допълнително ще отслабят военната машина на Русия. Нашето послание е ясно, както вече заявих, когато председателствах неформалния Съвет по външни работи в Киев: оставаме непоколебими в ангажимента си към Украйна и ще продължим да подкрепяме борбата ѝ за свобода и суверенитет“, заяви Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Диаманти

ЕС налага забрана за пряк или непряк внос, покупка или трансфер на диаманти от Русия. Тази забрана се отнася за диаманти с произход от Русия, диаманти, изнасяни от Русия, диаманти, преминаващи транзитно през Русия, и руски диаманти, когато са обработени в трети държави.

Забраната за внос на руски диаманти е част от усилията на Г-7 за разработване на международно координирана забрана за внос на диаманти, която има за цел да лиши Русия от този важен източник на приходи.

Прилагане на тавана на цените на петрола

Съветът въвежда по-строги правила за спазване, за да подпомогне прилагането на тавана на цените на петрола и да ограничи заобикалянето на правилата. Освен това засиленият механизъм за обмен на информация ще позволи по-доброто идентифициране на кораби и субекти, които извършват измамни практики, като например прехвърляне от кораб на кораб, използвано за прикриване на произхода или местоназначението на товара, и манипулиране на AIS при транспортирането на руски суров петрол и петролни продукти.

Съветът реши също така да въведе правила за уведомяване за продажбата на танкери на трети държави, за да се осигури по-голяма прозрачност при продажбата и износа им, по-специално в случай на кораби втора употреба, които биха могли да се използват за заобикаляне на забраната за внос на руски суров нефт и нефтопродукти и на горната граница на цените на Г-7.

Желязо и стомана

С днешното решение Швейцария се добавя към списъка на страните партньори, които прилагат набор от ограничителни мерки за вноса на желязо и стомана от Русия, както и набор от мерки за контрол на вноса, които са по същество еквивалентни на тези на ЕС.

То също така удължава периодите на преустановяване на вноса на определени стоманени продукти. /БГНЕС

Тагове: