ЕС прие осми пакет от санкции срещу Русия

ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия, включително таван на цените на петрола. ЕС забранява вноса на руски стоки на стойност 7 млрд. евро.

Новият пакет от санкции са наложени и на физически и юридически лица. Те са насочени към лицата, участващи в руската окупация, незаконното анексиране и фиктивните "референдуми" в окупираните области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, заяви Европейската комисия в прессъобщение. Част от санкционираните лица са също работещи в отбранителния сектор, като високопоставени и военни служители, както и дружества, подкрепящи руските въоръжени сили.

Географският обхват на санкциите е разширен до окупираните области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Въведени са допълнителни ограничения върху износа, които целят да намалят достъпа на Русия до военни, промишлени и технологични стоки, както и способността ѝ да развива своя сектор на отбраната и сигурността.

Това включва забрана за износ на въглища, включително кокс, специфични електронни компоненти (които се намират в руските оръжия), технически изделия, използвани в авиационния сектор, както и някои химикали.

Към новият пакет са добавени допълнителни ограничения върху вноса на стойност почти 7 млрд. евро.

Те включват например забрана за внос на руски готови и полуготови продукти от стомана, машини и уреди, пластмаси, превозни средства, текстил, обувки, кожа, керамика, някои химически продукти и бижута, различни от злато.

„След въвеждането на тавана на цените на руския петрол европейските оператори ще могат да предприемат и да подпомагат транспортирането на руски нефт до трети страни, при условие че цената му остава под предварително определен "таван"“, се казва в прессъобщението на ЕК.

Според комисията тази мярка ще спомогне за по-нататъшното намаляване на приходите на Русия, като същевременно ще запази стабилността на световните енергийни пазари чрез непрекъснати доставки. По-ниските цени ще подпомогнат борбата с инфлацията и ще поддържат стабилни разходите за енергия.

Таванът на цените ще влезе в сила след 5 декември 2022 г. за суровия петрол и след 5 февруари 2023 г. за рафинираните петролни продукти, след допълнително решение на Съвета.

С днешния пакет се забранява на гражданите на ЕС да заемат постове в управителните органи на някои руски държавни предприятия.

Съществуващите забрани по отношение на криптоактивите са затегнати, като са забранени всички портфейли, сметки или попечителски услуги, свързани с криптоактиви, независимо от сумата на портфейла.

С пакета се разширява обхватът на услугите, които вече не могат да се предоставят на правителството на Русия или на юридически лица, установени в Русия: те вече включват ИТ консултации, правни консултации, архитектурни и инженерни услуги.

Според ЕК санкциите срещу Русия са ефективни. Те вредят на способността на Русия да произвежда нови оръжия и да ремонтира съществуващите, както и възпрепятстват транспортирането на материали. /БГНЕС