ЕС призова Вучич и Курти лично да допринесат за деескалацията

На Косово и Метохия трябва незабавно и безусловно да се върне и да гарантира пълна и безпрепятствена свобода на движение за всички граждани и общности, включително за религиозни водачи, заяви Европейският съюз и обяви, че и поиска двете страни да изпълнят изцяло всички свои задължения от диалога, предаде „Данас“.

Набила Масрали, говорител по външната политика на ЕС

„Европейският съюз категорично осъжда атаките срещу ЕУЛЕКС, КФОР и косовската полиция и призовава за максимална сдържаност и незабавни действия за безусловна деескалация на ситуацията, което включва въздържане от провокативни действия, заплахи или сплашване“, каза говорителят по външна политика на ЕС Набила Масрали., съобщава N1, позовавайки се на агенция Срна.

ЕС заяви, че ситуацията в северната част на Косово все още е напрегната и че върховенството на закона трябва да се спазва. Никаква форма на насилие няма да бъде толерирана.

В изявлението ЕС призовава президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Албин Курти лично да допринесат за политическо решение, за да се успокои напрежението и да се споразумеят за пътя напред в интерес на стабилността, сигурността и благосъстоянието на всички местни общности.

„Очакваме Косово и Сърбия да се върнат към усилията за създаване на среда, подходяща за помирение, регионална стабилност и сътрудничество в полза на техните граждани, което включва защитата на сръбското население в северната част на Косово“, обяви Масрали.

Масрали припомня, че върховният представител за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел и специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак са в контакт с лидерите на Белград и Прищина, както и с ЕУЛЕКС и КФОР. /БГНЕС

Брюксел / Белгия