ЕС призова за "амбициозни цели" преди срещата на върха на COP27

Европейският съюз призова за "амбициозни цели" в позицията си за срещата на високо равнище по въпросите на климата COP27, без обаче да посочва цифри за финансовата помощ за развиващите се страни.

27-те държави-членки признаха, че "амбицията в световен мащаб трябва да се увеличи значително", за да бъдат постигнати целите на Парижкото споразумение за температурата.

Текстът призовава страните да "предложат амбициозни цели" преди конференцията на ООН в Шарм ел-Шейх, Египет, следващия месец.

ЕС е готов да актуализира националните вноски "във възможно най-кратък срок" след обсъжданията между 27-те държави членки за финализиране на техния план за климата, се казва в документа.

Планът има за цел до 2030 г. да намали емисиите на парникови газове в ЕС с 55 % в сравнение с нивата от 1990 г.

Текстът, приет от министрите на околната среда на ЕС, също така "призовава всички страни да затворят книгата за неизползваните въглища чрез поетапно спиране на използването им".

Но декларацията е предпазлива по отношение на трудния въпрос за финансовата помощ за развиващите се страни.

Финансирането на "загубите и щетите", причинени от последиците от глобалното затопляне, ще бъде актуален въпрос на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP27).

Богатите страни все още не са изпълнили ангажимента си да предоставят поне 100 млрд. долара годишно за подпомагане на борбата с изменението на климата - цел, първоначално определена за 2020 г. - за да помогнат на бедните страни да намалят емисиите си и да се адаптират.

Държавите - членки на ЕС, очакват "целта да бъде постигната през 2023 г.", се казва в текста, без да се посочват нови целеви стойности.

Компенсацията за загубите и щетите е "сложен въпрос", заяви чешкият министър на околната среда Анна Хубачкова и добави: "Готови сме да обсъдим" възможните условия.

"Днес в Съвета се съгласихме да бъдем отворени в преговорите за загубите и щетите", заяви холандският министър на енергетиката Роб Йеттен.

"Трябва да признаем въздействието върху много развиващи се страни", добави той.

"Нека да видим в Шарм ел-Шейх докъде ще стигне това", каза той. /БГНЕС, АФП

Брюксел / Белгия