ЕС призова за спешни реформи в съдебната система на Северна Македония

Европейският съюз препоръча 40 спешни мерки за реформи в македонския Съдебен съвет, предаде БГНЕС.


Брюксел настоява препоръките да станат приоритет за настоящото, но и за всяко бъдещо правителство и на всички съдебни институции в Северна Македония.

След поредицата от скандали, които разтърсиха Съдебния съвет, органът беше поставен под наблюдението на Европейския съюз (ЕС) , който през септември започна мисия за оценка на работата му, а днес европейският посланик Дейвид Гиър представи заключенията.

Гиър настоя за спешни действия за решаване на посочените проблеми, защото "съдебната система се намира в критична точка". Проблемите в Съдебния съвет не са от вчера, а са трупани в продължение на дълго време и не са били решавани по систематичен начин. "Всичко това е довело до настоящите предизвикателства пред работата на органа, включително неприлагането на законите и липсата на добри практики, което "се отразява на цялостната работа на съдебната система", добави посланикът.

Мисията на ЕС подчертава, че прилагането на препоръките няма да имат стойност, ако не бъде изпълнено с политическа воля и въз основа на принципите на почтеност, отговорност и прозрачност.

В доклада се посочва, че ЕС препоръчва изпълнението на всичките 40 мерки, някои от които, както заяви Гир, са краткосрочни, а други - средносрочни и дългосрочни. За изпълнението на 23 от тях са необходими конституционни и законови промени, а 17 могат да бъдат изпълнени от самия Съдебен съвет. Те са разделени в 6 категории и включват структурни реформи в органа, промяна на мандата и процеса на подбор на членовете, подобряване на практиките за прозрачност, увеличаване на финансовата независимост и включване на гражданското общество в мониторинга на работата му.

"Въпреки че всичко това не може да бъде изпълнено веднага, ЕС очаква то да бъде основен приоритет на всички бъдещи реформи, тъй като по същество това е основата на върховенството на закона и интегритета на съдебната система", заявиха от мисията.

Съдебният съвет е най-важната институция в съдебната система на страната, тъй като той взема решения относно отговорността, дисциплината и освобождаването от длъжност на съдиите.

БГНЕС припомня, че мисията за оценка от страна на ЕС започна след големи сътресения, след като за 5 месеца бяха сменени двама председатели на органа. Първо Павлина Цървенковска, която подаде оставка през ноември, а след това Весна Дамева беше освободена.

Процесът по наблюдение беше извършен от правни експерти от Хърватия, Белгия и Италия през септември тази година. /БГНЕС