ЕС променя законодателството за фармацевтичните продукти за справяне с недостига на лекарства

Респираторните инфекции и съобщенията за недостиг на лекарства се увеличават. За да се справим с тези предизвикателства, ние работим с държавите-членки и индустрията, заяви в Туитър еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Според нея се работи по 3 много важни приоритета: укрепване на здравните системи, наблюдение на разпространението на вирусите и увеличаване на производството на жизненоважни лекарства.

Предложените промени в законодателството на Европейския съюз за фармацевтичните продукти ще включват по-строги задължения за доставка на лекарства и по-ранни уведомления за недостиг, каза във еврокомисарят по здравеопазването.

Кириакидес каза на сесия на Европейския парламент, че недостигът на антибиотици е нарастващ проблем за много европейски страни. Тя каза, че предложението на Европейската комисия за преразглеждане на фармацевтичното законодателство е планирано за март.

„Нашата цел е и остава да осигурим достъп до лекарства за всички нуждаещи се пациенти и да избегнем смущения на пазара на лекарства в ЕС“, каза Кириакидес.

Недостиг на антибиотици е отчетен в 26 европейски страни, съобщи Европейската агенция по лекарствата.

Необичайно ранният скок на респираторните инфекции в Европа тази зима и недостатъчният производствен капацитет са основните причини за недостига, каза Кириакидес.

Много депутати от ЕС, говорейки на сесията, казаха, че недостигът трябва да бъде решен спешно. Но експертите казват, че недостигът на основни генерични лекарства като антибиотици вероятно ще се появи отново в Европа поради проблеми в сектора като постепенната миграция на генеричното производство към Азия.

Кириакидес каза, че ЕС използва всички регулаторни възможности и разговаря с компаниите за увеличаване на производството и смекчаване на недостига. Тя добави, че Здравният орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA), здравният кризисен орган на ЕС, създаден по време на пандемията от COVID-19, може да доставя лекарства и медицински консумативи от името на държавите-членки за справяне с недостига. /БГНЕС