ЕС публикува седми пакет от санкции срещу Русия

Европейският съюз включи в седмия пакет от антируски санкции Сбербанк, фондация "Руски свят", фондация "Горчаков" за подкрепа на публичната дипломация, първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов, кметът на Москва Сергей Собянин, актьорите Сергей Безруков и Владимир Машков, редица служители в сферата на сигурността и депутати.

Това се посочва в решение, публикувано в Официалния вестник на ЕС днес.

Ограниченията влизат в сила от момента на публикуването им. В списъка са включени общо 48 лица и седем организации, сред които мотоциклетният клуб "Нощни вълци" и неговият ръководител.

Генерал-полковник Виктор Стригунов, първи заместник-директор на Росгвардията, Олег Плохой, заместник-директор на Росгвардията, депутатът от Държавната дума Адам Делимханов, генерал-майор Шарип Делимханов, началник на отдела на Росгвардията в Чеченската република, и неговият заместник Алибек Делимханов също са сред лицата, които попадат под ограниченията на ЕС.

В списъка със санкции са включени също Юрий Чайка, пратеник на руския президент в Севернокавказкия федерален окръг, Мария Лвова-Белова, омбудсман по правата на детето при руския президент, и Андрей Козицин, генерален директор на Уралската минно-металургична компания.

В списъка на санкционираните юридически лица са включени Россотрудничество и научно-производственото обединение Kvant.

Освен това ЕС наложи санкции и на гражданин на ЕС от Словакия - Йозеф Хамбалек, ръководител на европейския клон на клуба "Нощни вълци", когото ЕС обвини в проруска пропаганда и материална и финансова подкрепа за действия, подкопаващи суверенитета на Украйна.

Освен че разширяват черния списък на ЕС, новите санкции включват и забрана за износ на злато от Русия. Същевременно ЕС реши да смекчи редица финансови ограничения върху руския износ на петрол и храни и отмени някои забрани за износ на определени авиационни стоки и услуги за Русия.

Съветът на ЕС удължи всички ограничения срещу Русия с шест месеца до края на януари 2023 г./БГНЕС