ЕС разполага за първи път гранични служители на Frontex в балканските страни

Европейският съюз ще разположи служители на Агенцията за граничен контрол на ЕС Frontex на територията на балканските страни, които искат да се присъединят към общността, съобщи „Файненшъл таймс“.

Това ще бъде първият случай, в който служители на Европейската гранична агенция ще бъдат разположени извън нейната юрисдикция. Инициативата предхожда срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе днес в Тирана.

Причината за мярката е, че Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Косово имат споразумения за безвизов режим с трети страни, включително с държави с ниски доходи. Брюксел е обезпокоен от нарастващия поток от незаконни мигранти, които влизат в ЕС през Балканите. През първите 10 месеца на 2022 г. броят на гражданите на трети страни, влезли незаконно в общността през Балканите, е нараснал до 130 000 души. Това е най-високата стойност от 2015 г. наса и представлява 168% увеличение спрямо същия период на 2021 г.

"Регулацията на визовия режим е задължителна", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. "Неприемливо е Западните Балкани да имат визови споразумения с трети страни, чиито граждани използват вратички, за да влязат в ЕС", добави той.

Разполагането на части на Frontex на Балканите може да започне още през първите месеци на следващата година. "Това ще спомогне за засилване на граничния контрол по целия миграционен маршрут в сътрудничество с националните гранични служби и за намаляване на потока от незаконни мигранти", се посочва в публикацията.

"Броят, с който разполагаме в момента в Западните Балкани, е около 500 служители от Frontex, които вече са разположени, но днес те са разположени само на границата между партньорите от Западните Балкани и външните граници на ЕС", заяви пред репортери комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. "С новия мандат ще бъде възможно да се разполагат и вътрешно, така да се каже, между двама различни партньори от Западните Балкани", каза тя и добави, че Frontex трябва да реши каква численост е необходима.

Тази мярка е част от Плана за действие за Западните Балкани, предложен от Европейската комисия за справяне с нарастването на броя на мигрантите, влизащи в ЕС през Западните Балкани, съобщава Евронюз.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе в Тирана на 6 декември. В допълнение към въпросите на миграцията ще бъде обсъдено хармонизирането на външната политика и политиката на сигурност на балканските страни с общата политическа линия на ЕС. Очаква се визовата синхронизация също да бъде обсъдена от лидерите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Срещата на върха ще се проведе дни преди срещите на министрите и лидерите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел, на които ще бъдат обсъдени статутът на кандидат за членство на Босна и Херцеговина и либерализирането на визовия режим за Косово. /БГНЕС

Категории: