ЕС разследва "Gucci" за антитръстова практика

Разследващи от ЕС са претърсили офиси на „Gucci“ в Италия в рамките на разследване на предполагаеми антиконкурентни практики, съобщиха компанията майка на модната къща „Kering“ и Европейската комисия.

„Kering“ заяви, че "оказва пълно съдействие на Комисията в контекста на това разследване“ и добави, че проверките са започнали вчера.

Европейската комисия заяви, че нейни екипи са извършили необявени проверки "в помещенията на дружества, работещи в модната индустрия в няколко държави членки".

Тя не съобщи кои компании са били посетени от разследващите, към които са се присъединили органите за защита на конкуренцията на всяка засегната държава членка, нито за кои държави става въпрос, предаде АФП.

Европейската комисия, която ръководи мощния антитръстов орган на ЕС, проверява твърденията, че компаниите са нарушили правилата за конкуренция на блока.

Ако дадена компания бъде уличена в нарушаване на антитръстовите правила, тя рискува да бъде глобена с големи суми, но може да получи имунитет, ако сътрудничи на Комисията и промени поведението си.

Втората по големина група за луксозни стоки в света „Kering“ включва и модните къщи „Yves Saint Laurent“ и „Balenciaga“. /БГНЕС