ЕС с мерки за увеличаване на върнатите мигранти

Днес Европейската комисия представи новия си план за засилване на връщането на мигранти в страни извън Европейския съюз, докато 27-те държави членки се подготвят за борба по тази политически взривоопасна тема на поредица от ключови срещи през следващите седмици.

Миграционните служби на държавите от ЕС са поискали да бъдат изведени 342 100 души през 2021 г. - последната година, за която има пълни данни. Само 24% от тях са били върнати в държави извън блока през 2021 г., според Евростат.

Броят на връщанията "трябва да се увеличи", заяви европейският комисар по вътрешните работи Йохансон на пресконференция в Брюксел днес.

"Държавите членки не могат да решат проблема сами, но и Комисията не може да го реши сама", добави Йохансон.

Административните проблеми и пречките в държавите членки, които усложняват финализирането на връщането, са сред многото причини този процент да е толкова нисък, казват служителите. Освен това за трети държави е по-удобно да се споразумеят за връщане чрез предоставяне на средства само като част от по-всеобхватен пакет от икономически мерки. Но например агенциите, работещи по въпросите на помощта за развитие, често не се координират с тези, които работят по въпросите на връщането.

Една от целите на предложението на Комисията е "да се гарантира, че държавите членки обединяват усилията си и че е налице безпроблемна координация и съгласуваност между всички участници, за да се гарантира, че колективните усилия са насочени към връщане в определени трети държави в съответствие с политическите приоритети".

Планът на Комисията идва преди неофициалната среща на министрите на вътрешните работи в Стокхолм на 26 януари.

Очаква се на тази среща да бъдат разгледани мерки, които да гарантират, че всяка държава - членка на ЕС, ще предоставя редовно на Frontex - граничната агенция на ЕС, съответните данни за връщането до края на всяка година, като целта е да се установи цифровизиран процес във всички държави членки "възможно най-скоро и най-късно до 2026 г."

Освен това до края на 2023 г. се цели удвояване на броя на третите държави, обхванати от програмата на Frontex за подпомагане на реинтеграцията, която предоставя финансова помощ и консултации на мигрантите при завръщане в родната им страна.

Понастоящем около 26 държави - включително Бразилия, Индия, Пакистан, Алжир и Мароко - са част от програмата.

Този ход идва в момент, когато натискът върху границите на ЕС достига най-голямото си ниво от 2016 г. насам: През 2022 г. по границите на блока са регистрирани около 330 000 незаконни преминавания, според последните данни на Frontex.

Миграцията е и един от ключовите въпроси в дневния ред на следващия Европейски съвет, който ще се проведе в Брюксел в началото на февруари.

Проектотекстът на документа, по който лидерите се стремят да постигнат съгласие на срещата, видян от POLITICO, показва, че фокусът на срещата ще бъде основно върху увеличаването на връщането, защитата на външните граници и "уеднаквяването на визовата политика" - визирайки визовата политика в някои балкански страни, която позволява на мигрантите да преминават в ЕС.

В проекта се избягват по-спорни теми, като например дали средствата от ЕС не трябва да се използват за изграждане на огради, за което настоява Австрия.

Някои дипломати критикуват това, което виждат като обща липса на амбиция за миграционната политика на блока в проекта.

Документът изглежда "по-скоро като обобщение на нещата, които вече правим, отколкото като така необходимият път за рестартиране на дебата за миграцията в Европа", заяви дипломат от ЕС./БГНЕС