ЕС с мерки за защита на Украйна от руската агресия

ЕС смята, че Русия се опитва "де факто да интегрира" части от Източна Украйна с помощта на "нелегитимни избори" и издаване на паспорти на местните жители, съобщава Блумбърг, позовавайки се на документ, разпространен сред членовете на съюза.

Освен това ЕС възнамерява да укрепи енергийната сигурност на Украйна, както и да привлече страната да участва в редица проекти за сигурност на ЕС на фона на изявления за предполагаема възможна руска агресия, се казва в документа.

В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че въпросът за издаването на паспорти има чисто хуманитарен характер, че Русия няма желание да създава проблеми на Киев, но ситуацията с гражданските права в Донбас преминава границата.

Документът на ЕС изброява редица варианти, които ЕС може да предприеме, за да "засили устойчивостта на Украйна срещу руската агресия". Сред тях са засилване на подкрепата за страната в борбата срещу „хибридни заплахи, включително противодействие на киберзаплахите и дезинформацията“, подпомагане на Украйна с ваксинации, особено на уязвимите групи, за да се предотврати отслабването на страната поради социално-икономическа или здравна криза. ЕС обмисля също възможността за увеличаване на енергийната сигурност на страната "за намаляване на зависимостта от Русия" и достъпа на Украйна до участие в някои проекти на ЕС за сигурност.

Агенцията отбелязва, че Европейската служба за външна дейност планира да изготви доклад по този въпрос.

Украинските власти и западните страни многократно обвиняват Русия в намеса във вътрешните работи на Украйна. Русия отрича обвиненията и ги нарича недопустими. Москва многократно е заявявала, че не е страна във вътрешноукраински конфликти и е заинтересована Киев да преодолее политическата и икономическата криза. /БГНЕС