ЕС с призив световната общност да защити своите принципи в Афганистан

Международната общност трябва да се опита да защити своите принципи в Афганистан, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след посещението в центъра за временен прием на афганистански бежанци в Испания.

„Трябва да продължим да се опитваме да избегнем терористичната заплаха. Трябва да гарантираме стабилност“, каза той. Мишел призова да се работи в посока "гарантиране на спазването на правата на човека", правата на жените и децата.

"Международната общност трябва да се опита да защити своите принципи при тези геополитически условия", заяви Мишел и препоръча да се направи анали как ЕС може да повлияе положително на света „за защитата на нашите интереси“.

Той подчерта, че през следващите месеци и седмици този дебат ще се превърне в приоритет за ЕС.

От своя страна, премиерът на Испания Педро Санчес определи ситуацията в Афганистан като „истинска трагедия“ и обърна внимание на „ужасната хуманитарна криза“, с която се сблъска страната. Той подчерта, че центърът за временен прием на бежанци е предвиден да приеме до 800 човека.

Ситуацията в Кабул, според Санчес, предизвиква безпокойство, но независимо от това последните 20 години не са пропилени напразно.

Европейският съюз поддържа технически контакти с движение „Талибан“, но не води политически преговори с него и няма намерение да го признава, обяви на свой ред председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която бе също на посещение в центъра за бежанци.

Оперативните контакти с талибаните са необходими за спасяването на хората, уточни тя.

Според Фон дер Лайен сериозно безпокойство предизвиква фактът, че вътрешните бежанци в Афганистан вече наброяват 3,7 млн. човека, от които 80% са жени и момичета.

Европейският съюз организира легални и сигурни пътища за бежанците от Афганистан, за да ги измъкне от ръцете на трафикантите на хора. На предстоящата среща на Г-7 Брюксел ще предложи международна схема за прием и настаняване на бежанци, каза още тя.

Европейската комисия смята да разшири пакета от хуманитарна помощ за Афганистан над планираните за 2021 г. 57 млн. евро. В същото време Брюксел обяви, че замразява предназначения за Афганистан пакет от икономически помощи в размер на 1 млрд. евро, които трябваше да бъдат разпределени през следващите 7 години. Това ще остане така, докато представителите на движение „Талибан“ не започнат да спазват правата на човека, на малцинствата и на жените, категорична бе Урсула фон дер Лайен. /БГНЕС

Мадрид / Испания