ЕС създава център за анализи на информационни заплахи и дезинформация

ЕС създава център за събиране и анализиране на информационни заплахи и манипулиране на информация, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който говори на конференция за борба с дезинформацията.

"Искам да обявя създаването на нов централизиран ресурс за събиране на информация за заплахи и манипулиране на чуждестранна информация. Този център ще даде възможност за обмен на информация, опит и експертни познания, анализи... Това е дългосрочна борба, трябват ни инструменти", каза Борел.

Той заяви, че създаването на такъв център е залегнало в програмата за отбрана "Стратегически компас", приета от ЕС преди време. "Това е необходимо, за да защитим по-добре нашите демократични общества от дезинформация", каза Борел.

Върховният представител на ЕС припомни, че "събирането на данни за дезинформацията е помогнало да се наложат санкции на онези, които манипулират информацията, и да се спре разпространението на такива ресурси в Европейския съюз". Борел заяви също, че е необходимо "да се инвестира повече в борбата с дезинформацията по света“. /БГНЕС