ЕС счита Русия за отговорна за ракетите в Полша

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обвини Русия за "трагичния" инцидент с ракети в Полша, като нарече атаката грубо нарушение на международното право, предаде Анадолската агенция.

"Този трагичен инцидент е резултат от поредната масирана вълна от ракетни атаки срещу украински градове от страна на Русия вчера, насочени срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура", заяви Жозеп Борел.

"Тези атаки са грубо нарушение на международното право."

"Русия продължава да разпространява дезинформация за неоправданата и непровокирана война, която води срещу Украйна. Ще продължим да разобличаваме Русия за нейната информационна манипулация и намеса", добави Борел.

„ЕС ще остане непоколебим в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за присъщото ѝ право на самозащита срещу руската агресия", каза той.

Европа ще продължи да оказва "силна" политическа, военна, хуманитарна и финансова подкрепа на Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", увери Борел.

Той също така изрази солидарност с Полша и полския народ и изказа съболезнования на семействата на двете жертви на нападението.

"ЕС напълно подкрепя провежданото от Полша разследване за установяване на фактите на място и ще останем в тесен контакт с нашите партньори относно следващите стъпки", каза той.

БГНЕС припомня, че ракетата падна късно във вторник в село Пшеводов, което се намира близо до границата с Украйна.

Инцидентът породи опасения за ескалация между Русия и НАТО.

Но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че според първоначалния анализ той "вероятно е причинен от украинска ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна за защита на украинската територия" . Полша също подкрепя тази теория. /БГНЕС