ЕС се нуждае от по-ефикасен контрол на външните си граници

Реформата на Шенгенското пространство трябва да помогне на страните от ЕС да създадат необходимите условия за по-ефективен контрол на външните граници. Това заяви в сряда в интервю за репортери френският президент Еманюел Макрон, който участва в неформална среща на министрите на вътрешните работи на ЕС във френската община Туркуан (регион О-де-Франс).

„Трябва да се стремим към по-добър контрол и защита на нашите външни граници“, каза Макрон. Той обясни, че "това се дължи на задълбочаването на проблема с миграцията и тероризма, който дойде на европейска земя". „Европа трябва да може да контролира границите си, поради което Франция смята за важно да представи реформата на Шенгенското пространство“, подчерта френският лидер. Той заяви, че „Франция се застъпва за създаването на Шенгенския съвет, така че министрите на вътрешните работи на страните от ЕС да могат редовно да вземат решения, да одобряват съответните разпоредби, по-специално по отношение на външните граници“.

Макрон каза още, че смята за важно „да се създаде механизъм на солидарност, чрез който страните от ЕС да се ангажират да разпределят мигрантите помежду си“. "Трябва да работим и със страните на произход и транзит на нелегални мигранти. На първо място става дума за Африка и Близкия изток", подчерта той.

На 1 януари Франция пое задълженията на ротационен председател на ЕС за следващите шест месеца. Представяйки програмата на френското председателство на сесията на Европейския парламент в Страсбург през януари, Макрон каза, че един от приоритетите на Париж през този период ще бъде разработването на проект за реформа на Шенгенското пространство. /БГНЕС