ЕС се отказва от БВП като главен критерий за благосъстоянието на държавите

ЕС възнамерява да се откаже от изчисляването на благосъстоянието на държавите по света само въз основа на обема на БВП и неговия растеж, а да вземе предвид и набор от 14 екологични и социални критерия. Това се посочва в заключителната декларация на неформалната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Порто (Португалия), която приключи.

„Приветстваме това, че европейските социални партньори (имайки предвид организации на синдикати и работодатели) излязоха със съвместно предложение за алтернативен набор от критерии за измерване на икономическия, социалния и екологичния напредък, който ще допълни БВП като мярка за приобщаваща устойчив растеж", се казва в изявлението на срещата на върха.

Това е инициатива, предложена от Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), която беше съгласувана в петък с европейските бизнес асоциации и одобрена от институциите на Европейския съюз, уточнява ТАСС.

Според инициативата индексът на благосъстоянието ще бъде производен на набор от 14 критерия, които освен чисто икономически като БВП, ще включват социални и екологични фактори. ETUC уверява, че този метод ще се превърне в статистически критерий за новата икономика, "който поставя човек над печалбата". Синдикатите подчертават, че БВП и неговият растеж не са показател за благосъстоянието на населението, тъй като „работниците в страните от ЕС получават все по-малък дял от БВП, дори в сравнение с нивото от 2010 г.“

Като част от възстановяването на икономиката на ЕС, Европейската комисия лобира за нейното преминаване към „цифров и зелен“ формат. Широкото внедряване на зелени технологии като използването на алтернативни енергийни източници и разпространението на електрически превозни средства и инфраструктурата за зареждането им, е много скъп проект. Брюксел изисква страните от общността да похарчат поне 30% от парите, които могат да получат в периода до 2027 г. за тези нужди като част от европейския план за възстановяване след пандемията, чийто обем е 750 милиарда евро.

Според Евростат растежът на БВП в страните от ЕС преди пандемията през 2019 г., е бил 1,6%, а през 2020 г. той е намалял с 6,1%. При тези обстоятелства промяната на статистическите правила, за да отразява рамката, определена от Брюксел за развитието на 27-те държави-членки, трябва да позволи на Европейския съюз да демонстрира по-високо ниво на благосъстояние на населението. /БГНЕС