ЕС ще даде единен отговор на Лондон за Северна Ирландия

ЕС ще даде единен отговор на британския законопроект, чрез който ще бъдат направени едностранни промени в протокола за Северна Ирландия, който е част от споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това заяви в Берлин германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция преди среща със словашкия премиер Едуард Хегер.

"Това решение предизвиква съжаление," каза Шолц. "Това е отклонение от всички споразумения между ЕС и Обединеното кралство." Според него "нямаше причина" да се предприема такава стъпка. „Европейският съюз ще реагира единодушно и разполага с инструментите за това“, добави канцлерът, цитиран от местни и чужди агенции.

Съгласно търговско споразумение, подписано през декември 2020 г., Северна Ирландия напусна ЕС като част от кралството, но остана член на митническия съюз на ЕС. Този двоен статут избягва появата на граница между Ълстър (оригиналното име на Северна Ирландия) и самата Ирландия, но изисква въвеждането на процедури за контрол в пристанищата на Северна Ирландия за транспортиране на редица стоки от други части на кралството. Поради многобройни бюрократични трудности доставките на много видове продукти за Северна Ирландия бяха значително затруднени, което предизвика недоволство сред местното население и направи невъзможно формирането на регионално правителство след изборите поради демарш на губещата пробританска Демократическа юнионистка партия След месеци на безрезултатни разговори с ЕС британската външна министърка Лиз Трас представи в понеделник законопроект, който предлага промени в ключови раздели от протокола. Например Лондон настоява за премахване на "ненужната документация", включително на фитосанитарен контрол на ЕС, за стоки, които влизат в Ълстър от други части на кралството. Също така британските власти смятат за възможно да дадат на компаниите правото да решават по кои регулаторни стандарти – на Обединеното кралство или на ЕС - искат да доставят своите продукти в Северна Ирландия. Властите предлагат също така размерът на данъчното облагане на продуктите в Северна Ирландия, включително акцизната ставка, да се определя в Обединеното кралство и смятат, че всякакви конфликти между Обединеното кралство и общността трябва да се разрешават чрез международен арбитраж, а не чрез съд на ЕС.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антони Блинкен призова Великобритания да преговаря "добросъвестно" с ЕС относно Северна Ирландия. Блинкен призова британския външен министър Лиз Трус „да продължи добросъвестните преговори с ЕС, за да се постигне решение, което да запазва ползите от Споразумението от Белфаст/Разпети петък“, се казва в изявлението на Блинкен. В него се припомня споразумението от 1998 г. с посредничеството на САЩ, което до голяма степен донесе мир между Великобритания и Северна Ирландия. /БГНЕС