ЕС ще има още 4 млн. дози от ваксината на BioNTech-Pfizer до края на март

Европейската комисия постигна споразумение с BioNTech-Pfizer за доставката на още четири милиона дози ваксини срещу COVID-19 за държавите членки през следващите две седмици. Целта е бързо да се справят с горещите точки, свързани с коронавируса, и да се улесни свободното движение през границите.

На снимката: Урсула фон дер Лайен

За справяне с агресивните варианти на вируса и за подобряване на положението в горещите точки са необходими бързи и решителни действия. Имам удоволствието да обявя днес споразумение с BioNTech-Pfizer, което ще предложи на държавите членки да предоставят общо четири милиона дози ваксини преди края на март, които ще бъдат доставени в допълнение към планираните доставки на доза. Това ще помогне на държавите членки да продължат да контролират разпространението на нови варианти. Чрез целенасоченото им използване там, където те са най-необходими, особено в граничните региони, тези дози също ще спомогнат за гарантиране или възстановяване на свободното движение на стоки и хора. Те са от ключово значение за функционирането на здравните системи и единния пазар“, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия следи отблизо развитието на епидемиологичната обстановка в държавите членки. Въпреки настоящото намаляване на броя на смъртните случаи в ЕС, дължащо се на ваксинирането на възрастните хора и най-уязвимите хора, Комисията е обезпокоена от развитието на редица горещи точки във връзка с COVID-19 в целия ЕС.

Това се дължи по-специално на разпространението на нови варианти, които са по-заразни. Ваксината BioNTech-Pfizer се оказа високоефективна срещу всички известни понастоящем варианти на вируса COVID-19. В региони като Тирол в Австрия, Ница и Мозел във Франция, Болцано в Италия и някои части на Бавария и Саксония в Германия, но и в много други държави членки, броят на инфекциите и хоспитализациите рязко нараства през последните седмици, което накара държавите членки да приемат строги мерки и дори в някои случаи да налагат нови гранични проверки.

За да подкрепи държавите членки в усилията им да се справят с тази ситуация, Комисията договори с BioNTech-Pfizer възможността държавите да поръчват допълнителни дози ваксини. Увеличаването на доставките на дози през март е резултат от успешното разширяване на производствения капацитет на компанията в Европа, което приключи до средата на февруари.

Общо четири милиона дози ще бъдат предоставени за закупуване на държавите членки пропорционално на тяхното население. Всички тези дози ще бъдат доставени преди края на март. Тези дози са в допълнение към графика за доставки, договорен понастоящем между държавите членки и BioNTech-Pfizer. /БГНЕС