ЕС ще окаже помощ в борбата с пожарите

Европейският съюз ще окаже подкрепа на Италия, Гърция, Албания и РС Македония при потушаването на разрушителните пожари, обхванали различни региони на Средиземноморието и Западните Балкани.

Това става ясно от разпространено днес изявление на Европейския парламент.

В помощ на пострадалите райони на Италия от Франция ще пристигнат два самолета за гасене на пожари. В Гърция от Кипър ще бъдат изпратени два самолета и група пожарникари, които да участват в потушаването на огъня. Чехия и Нидерландия ще изпратят в Албания по един хеликоптер, които да помогнат на местните спасителни екипи при гасенето на пожарите в труднодостъпните райони. Освен това 45 словенски пожарникари ще участват в спасителните операции на територията на РС Македония, където на няколко места избухнаха пожари. България също изпраща в РСМ 25 пожарникари и 3 пожарни автомобила

„Работим денонощно, за да окажем помощ в период, когато из цяла Европа бушуват пожари. Благодаря на Кипър, Чехия, Франция, Словения и Нидерландия за бързата мобилизация на самолети за гасене на пожари, на хеликоптери и на групи пожарникари, които да окажат помощ на държавите, пострадали сериозно от горските пожари”, каза еврокомисарят по урегулирането на кризи Янез Ленарчич. Той подчерта, че „това е отличен пример за солидарността на ЕС в трудни времена”.

По-рано ЕС започна оптимизация на икономиката си с цел подготовка за възможни системни природни катаклизми – резултат от глобалното изменение на климата. Европейската комисия разработи специален регламент за повишаване надеждността на инфраструктурните и енергийните обекти в ЕС.

Новите изисквания предвиждат повишаване на надеждността на пътни и железопътни мостове и тунели, защита на магистрали, електроцентрали и електропроводи от наводнения, урагани, суши и друг вид природни бедствия. /БГНЕС и ТАСС