ЕС ще отпусне близо 1 млрд. евро на Унгария

ЕС е на път да предостави 900 млн. евро (980 млн. долара) на Унгария като аванс за нейната част от средствата за възстановяване след пандемията от Ковид, които остават замразени в спор за върховенството на закона.


Европейската комисия заяви, че парите, които тя нарича "предварително финансиране", ще бъдат насочени към екологизиране на производството на енергия в Унгария, след като държавите-членки на ЕС подпишат споразумението, предаде АФП.

Съобщението на Брюксел дойде, след като унгарският министър-председател Виктор Орбан беше обвинен, че е готов да наложи вето върху по-нататъшната помощ на ЕС за Украйна и да забави стремежа на Киев за преговори за членство, за да деблокира замразените средства.

Орбан наскоро започна враждебна на Комисията публична кампания.

Изпълнителният орган на ЕС съобщи, че е одобрил плана на Унгария за изразходване на 10,4 млрд. евро, заделени за нея от фонда за възстановяване и устойчивост след пандемията, но изплащането на по-голямата част от тях е спряно, докато Будапеща не изпълни условията за спазване на принципите на правовата държава.

Авансът от 900 млн. евро обаче не е бил предмет на тези условия, заяви говорителката на Европейската комисия Веерле Нютс.

Тя заяви, че той се предоставя на Будапеща поради "спешната необходимост" да се осигури "необходимата ликвидност" на Унгария, чиято икономика е в нестабилно състояние, и да се стартират енергийни проекти.

За да получи останалата част от средствата на ЕС, Унгария трябва да изпълни 27 условия, наложени от Брюксел, наречени "супер етапи", които обхващат области като независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и правилата за обществените поръчки.

Говорителката на Комисията заяви, че ЕС няма да изплати никакви искания на Унгария за използване на фонда, "докато не установим, че унгарският план отговаря в задоволителна степен на всички 27".

Тя заяви, че сумата за "предварително финансиране" ще бъде приспадната от всички бъдещи плащания и комисията "ще ги възстанови", ако в крайна сметка не бъдат направени никакви плащания.

Освен замразените милиарди във фонда за възстановяване след Ковид, Брюксел наложи запор върху 22 млрд. евро от отделни кохезионни фондове за Унгария, докато не докаже, че са предприети реформи за гарантиране на независимостта на съдиите, правата на малцинствата LGBTQI+ и независимостта на академичните среди.

Унгария е приела някои промени, за които твърди, че отговарят на изискванията, свързани със съдебната система, в опит да получи 13 млрд. евро от тези средства.

Нютц заяви, че тези промени се разглеждат като "добра стъпка в правилната посока". /БГНЕС

Тагове: