ЕС ще помогне на Украйна да поправи бомбардираната от Русия енергийна инфраструктура

Европейският съюз и неговите съюзници ще помогнат на Украйна да "ремонтира и замени" енергийната инфраструктура, повредена от руските атаки, заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон по време на посещението си в Киев във вторник.

След среща с украинския президент Володимир Зеленски Симсон заяви, че при последните атаки са били засегнати повече от 30 % от енергийната инфраструктура на Украйна.

"Украинската енергийна инфраструктура е обект на целенасочени атаки от страна на Русия - жестока и нечовешка тактика за причиняване на човешко страдание с наближаването на зимата", написа тя в Туитър.

Симсън заяви, че Украйна ще се нуждае от "международно координирана помощ", както и от "специфично оборудване и инструменти", които ще изискват финансиране и бърза доставка. Тя каза още, че е уверила Зеленски, че ЕС "се обръща към партньорите, за да помогне с необходимата специална подкрепа".

През последния месец Русия осъществи няколко големи атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна, като последната вълна от ракети в понеделник удари Киев и няколко други региона. В много украински градове има прекъсване на електрозахранването и спиране на водата.

Нападенията породиха опасения за сериозен недостиг на енергия в страната с наближаването на зимата, като Киев призова западните съюзници да подновят усилията си за снабдяване на Украйна с модерни средства за противовъздушна отбрана, както и за подпомагане на енергийните доставки.

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че руските удари са нанесли "значителни щети" на водоснабдителната и електрическата инфраструктура на Украйна.

"Необходими са действия преди зимата", заяви Макрон в туитър. "Бързо ще мобилизираме както международната общност, така и частния сектор. /БГНЕС, Политико

Киев / Украйна