ЕС ще представи план за използване на руски активи за въоръжаване на Киев

Брюксел ще предложи на страните от ЕС да използват приходите от замразените руски активи, които се оценяват на 3 милиарда евро годишно, за да подпомогнат въоръжаването на Украйна, заяви ръководителят на външната политика на блока, предае АФП.


Европейската комисия ще представи плана си на държавите членки на 20 март, в навечерието на срещата на върха на 27-те лидери на ЕС, която отчасти ще бъде посветена на подкрепата за Киев.

Ръководителят на отдела за външна политика Жозеп Борел заяви, че предложението предвижда 90 % от печалбите, реализирани от активите, да отиват във фонд, използван за покриване на разходите за оръжия за Украйна.

Останалите 10% ще отидат в бюджета на ЕС, за да бъдат използвани за подпомагане на увеличаването на капацитета на собствената отбранителна индустрия на Украйна.

"Ако държавите членки се съгласят, това ще бъдат около 3 милиарда евро годишно, които можем да получим от приходите от замразените активи", каза Борел.

Стремежът на ЕС да намери повече средства за Украйна идва в момент, когато пакетът от 60 млрд. долара за подкрепа от другия голям поддръжник на Киев - САЩ, остава блокиран в Конгреса.

Намаляването на доставките на оръжия две години след началото на войната доведе до това, че украинските сили са превъзхождани по численост на фронтовата линия и се борят да спрат напредването на Русия.

ЕС замрази около 200 млрд. евро от активите на руската централна банка, държани в блока, като наказание, след като Москва нахлу в съседката си през февруари 2022 г.

Около 90 % от тези средства се държат от международната депозитна организация Euroclear, базирана в Белгия.

Страните от ЕС от месеци спорят какво да правят с руските активи, на фона на призивите на някои държави членки и други западни съюзници да се отиде по-далеч и да се конфискува цялата сума, за да се плати за възстановяването на Украйна.

Държави като Германия се колебаят дали да посегнат на замразените в ЕС средства от страх, че това ще подкопае доверието на инвеститорите в европейските пазари.

Борел заяви, че по предложението са проведени консултации с Европейската централна банка и че сега е време държавите членки да вземат решение, тъй като войната в Украйна навлиза в решаващ етап.

"Лятото ще бъде решаващо. Русия всеки ден нанася удари по позициите на Украйна, за да ги отслаби, и когато настъпи пролетта и лятото, със сигурност ще станем свидетели на засилена военна активност", каза той. /БГНЕС

Тагове: