ЕС ще преразгледа миграционната тежест върху Полша

Варшава може да бъде освободена от задължителните мерки за солидарност поради миграционната тежест върху страната, заяви говорител на ЕС, предаде Анадолската агенция.


"Чрез последните опити за инструментализация видяхме, че всяка държава-членка, включително Полша, може да бъде изправена пред предизвикателствата на незаконната миграция. Нередовната миграция не е предизвикателство само за държавите на юг", заяви пред Анита Хипер, говорител на Европейската комисия по въпросите на вътрешните работи, миграцията и вътрешната сигурност, след като Полша реши да проведе референдум по въпросите на миграцията.

Хипер подчерта, че "е важно миграцията да се управлява по координиран начин".

"Що се отнася до въпроса за солидарността, той не бива да се бърка със задължителното преместване. На заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през юни държавите-членки на ЕС, постигнаха съгласие по общ подход в рамките на Регламента за управление на миграцията в областта на убежището", добави тя.

Хипер уточни, че преместването не е задължително и че Съветът "предвижда задължителен, но гъвкав механизъм за солидарност, включващ финансови и алтернативни мерки, като например оперативна или техническа подкрепа и изграждане на капацитет".

Хипер припомни, че в момента Полша е домакин на един милион украински бежанци, което "би могло да бъде причина да не участва в задължителната солидарност".

"Полша може да се счита за подложена на натиск и следователно има право на солидарност или на пълно намаляване на вноските си за солидарност", каза тя. "Позицията на Съвета сега е предмет на преговори с Европейския парламент."

Позиция на Полша по отношение на миграцията


От 2015 г. насам ЕС търси решения на миграционните въпроси, включително разпределението на търсещите убежище в държавите-членки и експулсирането на тези, на които е отказано убежище.

Проектът за регламент, изготвен от Европейската комисия, не можа да бъде приет поради различия в позициите.

Миналата седмица полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви, че референдумът, който трябва да се проведе в същия ден като парламентарните избори на 15 октомври, ще се отнася и до преразпределението на имигрантите в ЕС.

Долната камара на полския парламент прие законопроекта, позволяващ провеждането на референдум в един и същи ден с изборите. Сега той ще бъде разгледан от законодателната комисия.

"Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка, съгласно механизма за принудително преместване, наложен от европейската бюрокрация?" ще бъдат попитани полските граждани.

От 2015 г. насам управляващата партия в Полша превърна борбата с имиграционните политики на ЕС в ключов елемент от политическия разговор с полските избиратели. /БГНЕС

Тагове: