ЕС ще се бори по-активно с фалшивите новини за ваксинацията

Европейският съюз планира да се бори по-активно с дезинформацията по въпроса за ваксинирането, тъй като ситуацията с пандемията в някои държави-членки на ЕС остава сериозна. Това се казва в изявление на лидерите на страните от ЕС след края на първия ден от срещата на върха в Брюксел.

Участниците в нея отбелязаха, че благодарение на ваксинационната кампания срещу коронавирус в Европа е постигнат значителен прогрес в борбата с пандемията. Но в някои държави ситуацията остава много сериозна. За пример е посочена Румъния, където едва една трета от населението е напълно ваксинирана, а 14-дневните показатели за новите случаи на заразяване достигнаха 1 000 на 100 000 души население.

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС призоваха да продължат координираните мерки за контрол на влизащите на територията на Евросъюза и придвижването им между европейските държави. В съвместното заявление се подчертава, че е необходимо да се подпомогне подготовката за възможни кризи от този вид в бъдеще. Освен това трябва да бъдат премахнати бариерите пред доставката на ваксини за най-нуждаещите се страни по света.

Срещата на върха в Брюксел се провежда на 21 и 22 октомври. В първия ден участниците обсъдиха проблемите с резкия скок на цените на енергията, по-специално на газа. За днес се очаква фокусът на вниманието да бъде насочен към миграционната политика и цифровите технологии. /Дойче Веле