ЕС ще увеличи резервите от газ, за да се подготви за следващата зима

Европейският съюз обмисля да увеличи стратегическите си запаси от природен газ, за да се подготви по-добре за следващата зима, след като Европа се сблъска с газова криза, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на проект на Европейския парламент.

Предвижда се документът да бъде представен през март тази година, се казва в съобщението. Той ще изисква от страните от ЕС да разполагат с минимални годишни резерви от газ до 30 септември.

Документът може да включва и стартирането на пилотен проект, който да помогне на страните от ЕС и операторите съвместно да закупуват газ до минимално необходимото ниво на стратегически резерви. Освен това ЕС планира да призове правителствата на държавите от ЕС да осигурят достатъчен национален и регионален капацитет в началото на всеки отоплителен сезон.

През септември миналата година цената на газа на европейския пазар надхвърли историческата граница от 1000 долара за 1000 кубически метра, а през октомври достигна 2000 долара. През декември и януари цените на природния газ в европейските хъбове се движеха около 1000 долара. От началото на кризата цените на дребно на енергията в редица страни от ЕС са се повишили от 3 до 5 пъти. /БГНЕС