ЕС си запазва правото на ответни мерки спрямо Русия

Европейският съюз си запазва правото на ответни мерки срещу въведената от Русия забрана за влизане в страната на осем длъжности лица от ЕС.

Това се казва в съвместно изявление на председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент - Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли. То бе разпространено в петък. Сасоли е сред споменатите осем лица.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли

"Това решение е последната ярка демонстрация на това как Руската федерация избра конфронтацията срещу ЕС, вместо да се съгласи да коригира негативната траектория на нашите двустранни отношения. ЕС си запазва правото да предприеме подходящи мерки в отговор на решението на руските власти", посочва се в съвместното заявление.

В руския черен списък попаднаха председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, ръководителят на Берлинската прокуратура Йорг Раупах, Жак Мер от френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и още четирима души от Швеция, Латвия и Естония.