ЕС стартира инициатива за общ здравен съюз

ЕС под председателството на Франция стартира инициатива за общ "здравен съюз" със съвместна декларация, заяви френският министър на здравеопазването Оливие Веран.

Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция

Текстът ще бъде наречен "Декларацията от Гренобъл" по името на френския град, където министрите на здравеопазването на ЕС проведоха среща, за да обсъдят амбициите си за по-тясна координация.

Франция, която е ротационен председател на ЕС, се стреми да се възползва от сътрудничеството в областта на здравеопазването, породено от съвместния подход за справяне с пандемията от коронавирус през последните две години, по-специално чрез закупуване на ваксини.

"Вярвам, че Европейският съюз може да се превърне в световен шампион в областта на общественото здраве", ако преодолее противоречията между пазарните съображения и системите за обществено здравеопазване, заяви Веран пред журналисти.

Съвместното закупуване на някои медицински продукти и борбата с редките болести на европейско равнище би трябвало да донесат ползи, каза той.

За тази цел Декларацията от Гренобъл, която той изрази надежда, че ще бъде подписана "в близките дни, ще бъде основополагаща декларация за здравния съюз в Европа".

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес, която присъстваше на срещата, нарече стъпката на Франция "силен тласък към истински европейски подходи, когато става въпрос за нашите действия в областта на здравеопазването". И тя, и Веран подчертаха също, че макар ЕС да е постигнал напредък в превръщането на пандемията от коронавирус в по-управляем проблем главно благодарение на ваксинациите, няма място за самодоволство.

"Твърде рано е да се смята, че пандемията е ендемична", каза Веран, като направи завоалирана препратка към страни като Испания, които се стремят да мислят за справянето с Ковид като за по-малко сериозни ендемични заболявания като сезонния грип. "Нищо не ни позволява да кажем точно сега, че някъде по света няма нов вариант, който е по-опасен от щама Омикрон, който сега доминира в Европа", каза той.

Веран заяви също, че по друг въпрос - нарастващата резистентност към антибиотиците, които се използват често в селското стопанство и са причина за стотици хиляди смъртни случаи - Франция възнамерява да използва председателството си на ЕС, за да предприеме действия.

Той заяви, че на 7 март в Париж ще се проведе конференция "Едно здраве" с участието на министрите на здравеопазването и земеделието на ЕС по този въпрос.

"Не можем да се справим с антибиотичната резистентност само от позицията на министрите на здравеопазването", каза той и добави, че "също така е необходимо да се намали употребата на антибиотици при животните". /БГНЕС, АФП

Гренобъл / Франция