ЕС стартира мисия за защита на корабоплаването в Червено море

Министрите на външните работи на ЕС ще се срещнат на 19 февруари в Брюксел, за да дадат официален старт на военноморска мисия, която да подпомогне защитата на международното корабоплаване в Червено море от нападенията на йеменските хути, съобщиха официални лица.


Хутите, които контролират по-голямата част от разкъсвания от война Йемен, атакуват жизненоважния морски път от ноември насам в кампания, която според тях е в знак на солидарност с палестинците в Ивицата Газа по време на войната между Израел и Хамас.

Служител на ЕС заяви пред АФП, че блокът има за цел мисията, наречена "Аспидес", което на гръцки означава "щит", да заработи до "няколко седмици" с поне четири кораба.

Досега Франция, Германия, Италия и Белгия са заявили, че планират да предоставят кораби.

Общият командир на мисията ще бъде грък, а водещият офицер по оперативния контрол в морето ще бъде италианец, каза още служителят на ЕС.

Мандатът на мисията - първоначално определен за една година - се ограничава до защита на гражданското корабоплаване в Червено море и няма да се извършва нападения "на йеменска земя".

Съединените щати вече оглавяват своя собствена военноморска коалиция в района и заедно с Великобритания нанасят удари по хутите в Йемен.

Служител на ЕС заяви, че ще има "непрекъснат контакт между военните", за да се координират действията със САЩ и други сили в региона.

27-те държави от ЕС успяха да договорят мисията в Червено море за няколко седмици, тъй като се засилват опасенията, че нападенията на хутите могат да навредят на икономиките им и да повишат инфлацията.

Споразумението за военноморската мисия контрастира с проблемите на блока при формирането на обща позиция по отношение на войната в Газа.

Държави като Испания и Ирландия призоваха Израел за незабавно прекратяване на огъня, докато твърди поддръжници на Израел, сред които и Германия, отказаха да подкрепят това искане. /БГНЕС