ЕС стартира правни действия срещу Унгария заради ЛГБТ

Европейската комисия стартира правни действия срещу своя член Унгария в четвъртък в отговор на закон, разглеждан като дискриминиращ представителите на ЛГБТ общността.

Висш източник от ЕС заяви пред АФП, че Брюксел ще изпрати на правителството на премиера Виктор Орбан предупредително писмо днес и ще започне "процедурата за нарушение" в четвъртък.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че ЕС ще използва "всички налични правомощия", за да принуди Унгария да отмени или измени закона.

Така нареченият закон за "антипедофилия" влезе в сила в четвъртък миналата седмица, въпреки предупреждението на Брюксел. Законодателството беше обявено като начин за защита на децата, но противниците твърдят, че то свързва педофилията с хомосексуалността и заклеймява ЛГБТ общността.

Писмото на Брюксел е първата стъпка в процедура, която може да доведе до дело пред Съда на ЕС и оттам до финансови санкции срещу Унгария. Отделно комисията все още не е одобрила отпускането на Унгария на 7,2 милиарда евро финансиране за възстановяване от коронавируса, въпреки че други държави-членки вече очакват да получат първите си плащания. /БГНЕС