ЕС търси търговия с „надеждни“ партньори

Европейският съюз търси търговски споразумения с „надеждни партньори“ за борба срещу шоковете с доставките, заяви комисарят по търговията на Съюза.

Европа е изправена пред енергийна криза, цените на електроенергията рязко скочиха заради скока на цените на газа след нахлуването на Русия в Украйна.

„Русия използва енергийните си доставки като оръжие за изнудване и манипулация“, каза латвийският еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис пред репортери във Вашингтон след среща с търговския представител на САЩ Катрин Тай.

Валдис Домбровкис на среща с МВФ и Световната банка

Русия прекъсна доставките на газ за Европа като отмъщение срещу западните санкции заради войната в Украйна, а търсенето на газ в Европа нарасна спешно с наближаването на зимата.

Страни като Германия бяха засегнати особено силно, след като голяма част от газовите доставки идваха от Москва преди конфликта в Украйна.

Домбровскис подчерта необходимостта на ЕС да диверсифицира доставките от Русия, като добави, че САЩ са увеличили „значително“ своите доставки.

Норвегия също се превърна в основния доставчик на газ за Европа, тъй като руските доставки намаляха.

ЕС трябва да предприеме подобни стъпки за диверсификация по отношение на суровините и „жизненоважни минерали“, подчерта Домбровскис.

Той добави, че блокът обмисля сътрудничество със САЩ "за сигурността на доставките на суровини (и) минерали".

Текущата ситуация принуждава блока „да работи повече върху споразумения за свободна търговия с надеждни партньори по света... за по-добро поемане на този вид сътресения в предлагането“, подчерта Домбровскис.

Тай каза в четвъртък, че двойката е имала "продуктивна и положителна среща". Попитана за действията на САЩ да предоставят на американските шофьори данъчен кредит за електрически превозни средства, заради което ЕС изрази дълбока загриженост, Тай каза, че в двете страни има „увереност“за разрешаването на проблема, но не даде подробности.

Еврокомисията вече окачестви данъчния кредит като "дискриминационен" спрямо чуждестранните производители и "несъвместим" със Световната търговска организация.

Американски служители по-рано одобриха законопроект за чистата енергия и климата. Той включва данъчен кредит от $7500 за всеки американец, закупил електрическо превозно средство от северноамериканска компания, която инсталира електрически батерии, произведени в САЩ. /БГНЕС, АФП