ЕС търси начини да включи Западните Балкани в механизмите за борба с коронавируса

Европейският съюз вече търси начини да включи страните от Западните Балкани в своите механизми за справяне с пандемията СOVID-19. Това заявява председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в отговор на писмо на председателите на парламентите на държавите от региона.

Давид Сасоли, председател на ЕП

"Като председател на Европейския парламент ви уверявам в пълната ми подкрепа за намирането на най-добрите решения, които да ви предпазят от негативните последици от тази криза", отговори Сасоли.

Председателите на парламентите на Северна Македония Талат Джафери, на Албания Грамоз Ручи, на Народното събрание на парламента на БиХ Денис Звиздич и Драган Чович, на Косово Вьоса Османи, на Черна гора Иван Брайович и на Сърбия Мая Гойкович на 25 март се обърнаха с апел за помощ за Западните Балкани в борбата с пандемията COVID–19. Той беше отправен към председателя на ЕП Давид Сасоли и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Живеем във време на безпрецедентно предизвикателство, предизвикано от пандемията COVID-19. Глобалните проблеми не могат да имат национални решения и в много отношения тази пандемия е тест за нашата европейска солидарност. Институциите на ЕС се справиха добре и представиха единен фронт при предлагането на европейски решения - решения, основани на солидарност и които се стремят да не изоставят най-уязвимите страни“, пише Сасоли в отговора.

Според него Западните Балкани са част от европейското семейство и европейската им принадлежност е без съмнение.

„Ето защо съм напълно съгласен, когато казвате, че всички мерки, предприети на европейско равнище, трябва да включват вашите страни и не трябва да причиняват негативни последици върху вашите усилия за справяне с пандемията. Бъдете уверени, че ЕС вече търси начини да включи вашия регион в неговите механизми за реакция. Като председател на Европейския парламент ви уверявам в пълната ми подкрепа за намирането на най-добрите решения, които да ви предпазят от негативните последици от тази криза“, посочва Сасоли.

Добрите приятели показват любовта си в моменти на неприятности, а не само във времена на щастие, пише председателят на ЕП, подчертавайки, че това е време на солидарност и че регионът трябва да участва.

"Ако останем единни, можем да излезем по-силни от кризата", отговори Сасоли.

В писмото до Сасоли и Фон дер Лайен председателите на парламентите поискаха страните от Западните Балкани да бъдат освободени от решението за ограничаване на износа на медицинско оборудване от Европейския съюз с цел споделяне на опит и доставки на необходимото оборудване и медицински изделия, да станат част от Общия европейски отговор в контекста на борбата срещу COVID-19. /БГНЕС