ЕС: Трябват повече инвестиции в зелената енергия

За да може Европейският съюз да осъществи плановете си за възобновяема енергия, ще са необходими огромни инвестиции, предаде Euronews.

Това е основното послание на министрите на енергетиката от ЕС на двудневната среща в Стокхолм, която започна в понеделник.

Разговорите бяха съсредоточени и върху ограничаването на енергийните доставки и реформирането на пазара на електроенергия.

След първия ден на разговорите министрите подчертаха необходимостта от повече електроенергия без изкопаеми горива и значението на развитието на по-добра инфраструктура, като например точки за зареждане на автомобили и други превозни средства.

"Много министри изтъкнаха, че за конкурентоспособността на промишлеността е необходимо повече и по-евтино електричество без изкопаеми горива", казва Ебба Буш, заместник министър-председател и министър на енергетиката на Швеция. "Що се отнася до електронната мобилност, устойчивите биогорива и електрогорива, изглежда сме съгласни, че се нуждаем от всички решения и оставяме пазарните механизми да разработят най-рентабилните алтернативи."

Тя добави: "Позволете ми да завърша, като напомня на всички, че ще са ни необходими значителни инвестиции, за да преминем от амбиция към реалност. Нашата оценка преди сключването на зелената сделка показа, че инвестиционните нужди за превозните средства и инфраструктурата, необходими за нисковъглеродната мобилност, са около 130 млрд. евро годишно." /БГНЕС