ЕС въведе четвъртия пакет санкции срещу Беларус

Председателят на Съвет на ЕС Шарл Мишел потвърди официално въвеждането на четвъртия санкционен пакет срещу Беларус. В него са включени 86 физически и юридически лица, написа Мишел в профила си в Туитър.

„Днес ЕС изпрати нов силен сигнал в подкрепа на народа на Беларус, въвеждайки нови ограничителни мерки”, пише в съобщението.

„Нашето послание към режима вероятно не може невярно да бъде разбран: да бъдат освободени всички политически затворници, да бъдат прекратени всякакви по-нататъшни репресии и да започне всеобхватен национален диалог”, се казва още в текста.

Решението за четвъртия пакет санкции бе приет по-рано на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург. Върховният комисар на ЕС по външни работи Жозеп Борел заяви при пристигането си на срещата, че санкциите ще засегнат 86 юридически и юридически лица от Беларус.

Ръководството на ЕС се съмнява, че четвъртият пакет индивидуални санкции ще бъде по-ефективен от предходните, затова Евросъюзът се подготвя в следващите дни да приеме за първи път икономически секторни санкции срещу Минск. Според Борел, те ще бъдат разгледани по време на срещата на върха на ЕС на 24 и 25 юни в Брюксел.

По информация на източник на АФП, Съветът е „взел единодушно решение да въведе санкции срещу седем сектора на икономиката на Беларус, за да повлияе на източниците на финансиране на режима на Лукашенко”.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Акселборн заяви, че икономическите санкции на ЕС „ще засегнат седем области, като се започне от тютюневия сектор и се стигне до производството на калай, който е ключов продукт”. Беларус изнася калий в Европа, Китай и Бразилия. Акселборн уточни, че става въпрос и за финансови мерки и санкции в областта на нефтохимическата промишленост.

Европейският съюз започна подготовката на четвъртия пакет санкции срещу Беларус още в началото на годината, но въпросът бе реализиран на практика след инцидента със самолета на Ryanair , който кацна инцидентно в Минск, и последвалия арест на блогъра Роман Протасевич. /БГНЕС, ТАСС