ЕС въвежда цифрови визи в Шенгенското пространство

Държавите-членки на ЕС се споразумяха как да променят сегашната шенгенска визова система, така че тя да стане до голяма степен цифрова, без да е необходимо да се поставя стикер в паспорта, предаде АФП.

Новият закон, който ще влезе в сила, след като бъде официално приет, ще позволи на повечето хора, които се нуждаят от виза за посещения в Европейския съюз, да кандидатстват онлайн, вместо да се явяват в консулство или офис на визова служба.

Процесът ще бъде "по-лесен, по-евтин и по-бърз", заяви водещият евродепутат по този въпрос Матиаш Немец.

Министърът на миграцията на Швеция Мария Малмер Стенергард, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че промяната също така "повишава сигурността на Шенгенското пространство, като например намалява риска от фалшифициране и кражба на визовия стикер".

Шенгенското пространство обхваща почти всички 27 държави-членки на ЕС, с изключение на Кипър, Ирландия, България и Румъния.

Европейският съюз позволява безвизов достъп на граждани от над 60 държави извън блока.

Понастоящем посетителите, които се нуждаят от виза, трябва да получат шенгенски стикер в паспорта си.

Но със създаването на базите данни на ЕС, които помагат да се следи влизането и излизането, превишаването на разрешенията за пребиваване и проверките за сигурност по външните граници на блока, визовата система върви стремглаво към цифровизация.

В някои страни, като Австралия, вече са въведени подобни системи, при които онлайн визата е свързана с паспорта на пътника, без да е необходимо да се поставя стикер в него.

С помощта на тези системи кандидатите могат да качват необходимите документи и да заплащат таксите за обработка.

В рамките на входящата система на ЕС кандидатите за Шенгенска виза, които кандидатстват за първи път, както тези с нов паспорт или променени биометрични данни, все още може да се наложи да се явят на лична среща в консулство или визова служба. /БГНЕС