ЕС заплаши Унгария с орязване на плащанията заради ЛГБТ законодателство

Европейската комисия допуска вероятността изплащането на средства за Унгария да бъдат намалени, ако страната приеме закон, забраняващ „реклама на хомосексуализма” и смяна на пола на непълнолетни.

Хелена Дали, еврокомисар по въпросите на равенството

„Ако не държите на ценностите на демокрацията и равенството на ЕС, нямате право да получавате пари за проектите си”, заяви в интервю за Ройтерс Хелена Дали -еврокомисар по въпросите на равенството.

Аналогични мерки ще бъдат предприети от страна на Брюксел и спрямо отделни региони в Полша, които се обявяват за зони, „свободни от ЛГБТ”.

Вчера парламентът на Унгария прие закон, забраняващ гей-пропагандата, независимо от критиката от страна на опозицията, правозащитниците и медиите. Документът е насочен срещу образователни проекти на тема хомосексуалност и срещу рекламите на големи компании, демонстриращи солидарност с ЛГБТ.

Законът беше приет със 157 гласа „за“ и един глас „против“ в парламента, контролиран от партията „Фидес“ на десния премиер Виктор Орбан, припомня БГНЕС.

Повече от 5000 души проведоха късно в понеделник митинг пред унгарския парламент срещу закона, който е последната от поредицата мерки срещу педофилията и в защита на децата.

Критиците твърдят, че законът "силно ще ограничи" свободата на изразяване и правата на децата.

Законът ефективно забранява образователни програми и публичност на ЛГБТ групи, които го сравняват със сходен закон в Русия. /БГНЕС

Брюксел / Белгия