ЕС започва разследване за ролята на Фронтекс в смъртоносното корабокрушение на „Адриана“

Надзорният орган на Европейския съюз започна разследване на ролята на Фронтекс в едно от най-смъртоносните корабокрушения на мигранти в най-новата история.


Сред документите, до които омбудсманът на ЕС Емили О'Райли поиска достъп, е официалният доклад на агенцията за външните граници на Съюза за развоя на събитията при потъването на кораба "Адриана" на 14 юни край бреговете на Гърция.

На борда на риболовния кораб е имало до 750 души. Оцеляха само 104 човека и бяха открити 82 тела.

Трагедията отново предизвика остри критики към гръцката брегова охрана, както и към Фронтекс, които бяха обвинени, че не са предприели необходимите действия, които биха могли да предотвратят корабокрушението.

Фронтекс заяви, че е предложила помощ на гръцките власти, след като е била забелязана препълнената лодка, но и двете обаждания са останали без отговор. Междувременно гръцките власти защитиха операцията си - изпратен е бил един кораб, който не е предложил помощ, след като според съобщенията капитанът на траулера е отказал такава, за да продължи плаването си към Италия.

Започнало е разследване на национално ниво, но в изявлението си О'Райли заяви, че "ролята на Фронтекс в операцията по търсене и спасяване също трябва да бъде изяснена".

"Трагедия от такъв мащаб изисква от всички замесени лица да се замислят за своите задължения и да обяснят на обществеността кой носи отговорност за тези смъртни случаи. Моята служба ще се съсредоточи върху ролята на Фронтекс, докато се опитваме да съберем всички събития, довели до преобръщането на лодката и смъртта на най-малко 500 души."

"Миграцията към Европа ще продължи и от ЕС зависи да гарантира, че действа по начин, който запазва основните права и не изпуска от поглед човешкото страдание, което принуждава хората да търсят по-добър живот извън родните си страни", заяви омбудсманът.

Фронтекс е помогнала за спасяването на 28 000 души през тази година

В рамките на разследването по собствена инициатива О'Райли иска също така подробности за това как националните органи и Фронтекс комуникират по отношение на операциите по издирване и спасяване и за правилата за използване на камери, монтирани на лодки по време на съвместните операции. Тя настоява да се изясни и дали Фронтекс докладва за нарушения на основните права по отношение на взаимодействието на националните органи с кораби на НПО, които спасяват хора в морето.

Както гръцката брегова охрана, така и Фронтекс са обвинявани през последните години в нарушаване на основните права на човека, като са извършвали или са си затваряли очите за изтласкването на мигранти в морето.

В доклад на ОЛАФ - агенцията на ЕС за борба с измамите, който изтече в края на миналата година, са документирани множество такива изтласквания в Егейско море между 2020 г. и 2021 г., които са били прикрити от Фронтекс.

Скандалът доведе до оставката на Фабрис Лежери като ръководител на агенцията, а неговият наследник Ханс Лейтенс при встъпването си в длъжност обеща да прекрати тази практика.


В изявление за Евронюз Фронтекс заяви, че "очаква с нетърпение да си сътрудничи напълно с омбудсмана, за да обясни ролята, която агенцията играе в операциите по издирване и спасяване".

"Важно е да се отбележи, че Фронтекс не координира операциите по търсене и спасяване. Това е отговорност на националните спасителни координационни центрове. Въпреки това Фронтекс разглежда спасяването на човешки живот в морето като една от основните си роли и предоставя цялата необходима подкрепа на националните органи, когато това е необходимо.

"Това означава, че корабите на Фронтекс провеждат операции по издирване и спасяване, когато трябва да бъдат призовани. Освен това както корабите, така и въздухоплавателните средства на Фронтекс предоставят на спасителните центрове и спасителите информация, която е от съществено значение за спасяването на човешки живот.

"Само през тази година Фронтекс помогна за спасяването на близо 28 000 души", добави говорителят.

Трябва да се доверим на националните съдебни системи.

В сряда службата на омбудсмана обяви също, че по-късно тази година ще започне второ разследване на ролята на институциите на ЕС за спазването на основните права в дейностите по управление на границите.

Европейската комисия винаги е твърдяла, че управлението на границите е от компетентността на държавите членки и че всяко евентуално нарушение на международното и хуманитарното право трябва да се извършва от националните органи.

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон потвърди тази позиция по време на изслушване от Комисията по правосъдие на Европейския парламент по-рано този месец.

Запитана дали изпълнителната власт на ЕС би могла да улесни провеждането на независимо и прозрачно разследване на корабокрушението през юни, тя подчерта, че "държавите-членки са отговорни за този вид разследвания [...] трябва да се доверим на съдебната система в държавите членки".

"Има спешна нужда от задълбочено, прозрачно и ефективно разследване и съм съгласна, че това е важно по много причини, не на последно място за репутацията на Гърция", добави тя.

През последните няколко години гръцките разследвания на твърдения за нарушения на правата на човека при работата им с мигранти винаги са изчиствали техните агенции от всякакви нарушения. /БГНЕС